Skip to main content

Claudicatio

Claudicatio

Claudicatio

Looptherapie is een vorm van therapie voor cliënten met etalagebenen (slagaderziekte in de benen). Deze relatief nieuwe vorm van therapie wordt gegeven door fysiotherapeuten van het Netwerk Looptherapie Noord-Limburg, het NLTNL. Het NLTNL is een samenwerkingsverband tussen vaatchirurgen van ziekenhuizen en fysiotherapeuten in de regio.

Tot op heden kregen cliënten met claudicatio, die niet in aanmerking kwamen voor dotter- of stentbehandeling, van de vaatchirurg éénmalig het advies om te gaan lopen. Voor cliënten is dit advies niet altijd even makkelijk uit te voeren. Voordat resultaten merkbaar zijn, zijn vaak al enkele maanden voorbij gegaan.


Nu wordt een cliënt dankzij het NLTNL doorverwezen naar een fysiotherapeut. Hier kan de cliënt twee tot drie maal per week begeleid oefenen op de loopband. Naast een verbetering van de pijnvrije loopafstand helpt de therapeut ook bij het verbeteren van de algemene fysieke ondersteuning en bij het veranderen van de levensstijl, bijvoorbeeld op het gebied van voeding of door ondersteuning te bieden bij het stoppen met roken. 
Middels het elektronische dossier worden alle behandelaars en betrokkenen rondom de patiënt op de hoogte gehouden van de vorderingen en/of problemen bij de cliënt . Na drie tot zes maanden volgt een evaluatie in het ziekenhuis bij de gespecialiseerde vaatverpleegkundige.

Naast het NLTNL zijn we als praktijk ook verbonden aan Claudicationet, een landelijk netwerk van fysiotherapeuten, dat zich bezig houdt met deze problematiek.

Therapeuten

Ralf Reutelingsperger

Ellen van de Laar