Skip to main content

Zwangerschapsfysiotherapie

Zwangerschaps-fysiotherapie

Zwangerschapsfysiotherapie

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met pijnklachten in de rug en het bekken. De oorzaak hiervoor is meestal dat de banden van het bekken soepeler worden door hormonale veranderingen in het lichaam. Dit is nodig om bij de bevalling genoeg ruimte te verkrijgen om het kind door het geboortekanaal te laten gaan. Tijdens een zwangerschap verandert de lichaamshouding en de belasting op de rug en het bekken geleidelijk. Het wordt allemaal zwaarder. Daarbij raakt men meestal ook nog sneller vermoeid en heeft men minder energie. Het kindje moet immers ook goed groeien.

Deze klachten horen bij de zwangerschap, maar zijn hoe dan ook vervelend. Het is tijdens een zwangerschap verstandig om iets rustiger aan te doen en de belasting in het dagelijks leven meer te verdelen. Het is echter belangrijk het niet té rustig aan te doen, want de spieren moeten wel goed in conditie blijven! Deze vangen namelijk het minder stabiel zijn van het  bekken weer op en voorkomen te veel last van de banden. Het is mogelijk om middels fysiotherapeutische begeleiding een goede balans te vinden tussen rustig aandoen en een goed gebruik van de spieren.

De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld adviezen geven met betrekking tot de houding tijdens verschillende bezigheden. Gespannen en pijnlijke spieren kunnen middels massage of oefeningen worden los gemaakt en specifieke oefeningen helpen bij het versterken van spieren die het bekken en de rug stabieler maken. Daarnaast wordt er samen met de fysiotherapeut bekeken op welke manier de rustmomenten het beste ingepland kunnen worden. Zo blijf je gezond en kun je tegelijkertijd van je zwangerschap genieten.

Therapeuten

Dorien Sluijter