Duizeligheid en BPPD
Duizeligheid is een veelvoorkomend probleem. Het kan in verschillende vormen voorkomen en in ernst verschillen. Duizeligheid kan zeer beperkend zijn voor het functioneren in het dagelijks leven. Een veel voorkomende oorzaak van duizeligheid is BPPD (Benigne paroxismale positieduizeligheid), beter bekend als acute draaiduizeligheid.
Iemand die last heeft van BPPD heeft vaak heftige, kortdurende aanvallen van duizeligheid. Dit komt onder andere voor bij het gaan liggen, draaien in bed en bij omhoog kijken. BPPD wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door loszittend “gruis” in het evenwichtsorgaan.
Duizeligheid in al zijn vormen is met fysiotherapie goed te behandelen. De behandeling van duizeligheid veroorzaakt door BPPD bestaat uit twee delen. Ten eerste helpt de fysiotherapeut de cliënt door middel van bevrijdingsmanoeuvres om het “gruis” weer op de goede plek in het evenwichtsorgaan te krijgen. Daarnaast geeft de fysiotherapeut tips om in het dagelijks leven beter om te kunnen gaan met duizeligheid.
Duizeligheid kan ook andere oorzaken hebben en kan bijvoorbeeld ontstaan door klachten aan nek- en kaakgewrichten. In dit geval zal de fysiotherapeut die klachten behandelen waardoor de duizeligheid ontstaat. Hiermee worden zowel de nek- of kaakklachten verholpen, als de duizeligheid.
Therapeuten: