Skip to main content

Duizeligheid en BPPD

Duizeligheid en BPPD

Duizeligheid en BPPD

Duizeligheid is een veelvoorkomend probleem. Het kan in verschillende vormen voorkomen en in ernst verschillen. Duizeligheid kan zeer beperkend zijn voor het functioneren in het dagelijks leven. Een veel voorkomende oorzaak van duizeligheid is BPPD (Benigne paroxismale positieduizeligheid), beter bekend als acute draaiduizeligheid.


Iemand die last heeft van BPPD heeft vaak heftige, kortdurende aanvallen van duizeligheid. Dit komt onder andere voor bij het gaan liggen, draaien in bed en bij omhoog kijken. BPPD wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door loszittend “gruis” in het evenwichtsorgaan.

De behandeling van duizeligheid, veroorzaakt door BPPD, bestaat uit een bevrijdingsmanoeuvre om het "gruis" weer op de goede plek in het evenwichtsorgaan te krijgen. Dit is een eenvoudige therapie en geeft meestal snel verbetering.

Duizeligheid kan ook chronisch zijn/worden (bv PPPD en bilaterale vestibulopathie). Dan is vestibulaire revalidatie vaak zinvol. Met oefentherapie worden de hersenen, evenwichtsorganen en de zintuigen weer getraind, zodat de duizeligheid verdwijnt of minder wordt, zodat u in uw dagelijks leven er minder last van heeft.

 

 

Therapeuten

Lian Verlinden

Monique Groetelaers