Skip to main content

Dry Needling

Dry Needling

Dry Needling

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie die gericht is op het verbeteren van vaak chronische spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Dry Needling is een onderdeel van de totale fysiotherapiebehandeling.
Ondanks dat er acupunctuurnaalden gebruikt worden is Dry Needling iets anders als acupunctuur. Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. Bij Dry Needling richten we ons op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op ‘energie’ reguleren, maar op fysiologie en biochemische processen. Door spierverhardingen aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald wordt er een zogenoemde 'local twitch respons' opgewekt, waarna deze spier zich ontspant. Meestal is de verbetering direct voelbaar.
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.
De gespecialiseerde fysiotherapeut zal door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek wordt onderzocht welke spieren deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. Er wordt gezocht naar spierverhardingen. Ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteedt ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Hierbij wordt voornamelijk naar de spierketens gekeken en niet alleen naar een enkele spier.

Therapeuten

Matthijs Schambergen

Marion Gijsen

Jori Wester

Job Peeters

Daan Reutelingsperger

Kai Schröder